Bumerang - Yazarkafe

Bir Kabak Çiçeği Dolması Hikayesi



Bugün blogumda yazacağım tarif bildiğim en narin en hassas yemek. Bana göre yemeklerin leydisi kabak çiçeği dolması. Neden böyle söylediğimi kabak çiçeği dolması yiyenler anladı, ilk kez görenler de yazıyı okumaya devam etsin. 
Hazırsanız bayram tatilinde memleketim Niğde/Kayırlı'da topladığım kabak çiçekleriyle olan hikayemiz başlıyor :) 



Saatler sabah 6.22yi gösterirken Güneş'ten hızlı davranmaya çalışıp çiçekleri toplamaya başladım. Kabak çiçekleri her gün yeniden bolca açıyor fakat toplamak için zaman kısıtlı güneş yükselmeye başladıktan sonra kapanıyor ve soluyorlar. 
Zaten kabak çiceğini toplayabileceğimiz sadece 2-3 ay var yılın diğer zamanlarında yetişmiyorlar. 
Topladığımız çiçeklerden kabak olmuyor. Kabak olan çiçeklerin alt kısmında büyümekte olan kabakları kolayca görüyoruz ve onlara çiçek toplarken hiç ellemiyoruz. Bir nevi her sabah yeniden açan yalancı çiçekler. 

     

Eve bir kova kabak çiçeğiyle döndükten sonra kabağın iç harcını hazırlamaya başlayalım. Kabak Çiçeği Ege Bölgesinde zeytinyağı, pirinç, kuş üzümü gibi malzemelerle doldurulurken bizde durum böyle değil. Niğde'de bulgur, domates, bahçedeki yeşilliklerle doldurulur üzerine de piştikten sonra kavrulmuş soğan dökülür. 
Üzüm yaprağını sarıp dolma yapma fikrini kimin bulduğunu düşünürken, kabak çiçeğini doldurma fikrinin kim tarafından bulunduğu bende daha da merak uyandırıyor. 
Tabi şimdiki gibi her yerde market yok insanlar yetişen çeşitli bitkilerden yemek yaparak bu lezzeti bize kazandırmışlar diyorum. Tabi eskiden pirinç pahalı bulgurlar yapılırmış, yani orijinali de bulgurla yapılanıdır. Şu aralar üzüldüğüm şeylerden biri de Giritlilerin yani Yunanistan'ın bu yemeğimizi de sahiplenmeye çalışmasıdır.  


Bahçeye girip bir tutam maydanoz ve dereotu aldım ve meraklı tavuklar elimdekilere şöyle bir bakış attı neyse ki karınları toktu ve pek ilgilerini çekmedi. 


Kabak çiçeği dolmasının olmazsa olmazlarından biri bolca nanedir tazesini bulamazsanız kurusunu
bolca kullanın. Çiçek piştikten sonra zar gibi ince bir yapı haline geliyor bu yüzden kullanabildiğiniz kadar damak tadınıza göre bolca baharat kullanın.

İç Harç İçin Malzemeler:

30-35 adet kabak çiçeği için;
1 su bardağı pirinç( isteğe bağlı)
1 Su bardağı bulgur
2 orta baş soğan
2 Diş sarımsak
Yarım demetten biraz daha az maydanoz
3-4 dal nane
3-4 dal dereotu
Tuz
Pul biber
Karabiber
Kimyon( varsa yenibahar)
  1 Kaşık salça ya da 1 büyük ince ince doğranmış domates

İç Harç Yapımı
Soğanlar ince ince doğrandıktan sonra biraz yağ ile kavrulur ve üzerine domates ya da salça ilave edilip yıkanan pirinç ve bulgur, sarımsaklar ve baharatlar eklenip ocağın altı kapatılır. Yeşillikler de ince ince doğrandıktan sonra iç harca ilave edilip karıştırılır.


Artık doldurmaya geçebiliriz.




Öncelikle arka kısmındaki bu kılçık gibi hafif dikenli yeşil sapları temizliyoruz ve çiçekleri suya atıyoruz hem temizlensin hem açsın diye.
" Kabak çiçeği gibi açmak" deyimi belki de buradan geliyordur kim bilir :)






Fotoğraftaki sıralamaya göre kabak çiçeğinin içine az miktarda iç harçtan koydum çünkü şişen pirinç ve bulgur incecik kabak çiçeğini kolayca patlatırdı.
Tencereye yavaş yavaş dizdikten sonra üzerine geçmeyecek kadar ılık su dökelim ama haşırt diye değil yavaş yavaş ve ince ince dökelim çünkü unutmayalım ki kabak çiçeği dolması yemeklerin leydisi. Sertçe dökülen su çiçeği parçalayabilir. Üzerine biraz yağ ekleyip
Yaklaşık yarım saat kadar kısık ateşte piştikten sonra üzerine biraz yağda iyice kavrulmuş bol kuru soğan ekliyoruz.
İsterseniz sıcak, isterseniz soğuk, isterseniz limon sıkıp, isterseniz de sarımsaklı yoğurtla mideye indiriyoruz.

MUTLU SON


2 yorum:

miss lovebird dedi ki...

Çok güzel görünüyor.Bir gün denemek isterim.Ellerinize sağlık :)

MERVE dedi ki...

hiç yemedim ama o kadar güzel bir görüntüsü var ki böyle güzel çiçekler bulursam bir gün ben de deneyeceğim :) elinize sağlık

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

EMİNE MUTFAKTA COPYRIGHT©2015. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. WEB TASARIM:BELLA DESIGN